Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

“Θα εξαντλήσουμε τα νομικά μέσα” ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Στο πλευρό της Ομοσπονδίας μετά και την εξώδικη διαμαρτυρία προς το υπ. Οικονομικών - Β. Κεφάλας: “Να εφαρμοσθεί η απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς” 
Τη θέση τους στη γραμμή εκκίνησης των έντονων διαμαρτυριών λαμβάνουν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων από κοινού με τις άλλες Ενώσεις της χώρας υπό την ομπρέλα της Ομοσπονδίας τους, προκειμένου να αποκατασταθούν “οι μισθολογικές αδικίες” που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως βάση τους την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές. Πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα όπως ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας, για τη λύση του οποίου οι αστυνομικοί του νομού συντάσσονται με τη θέση να αξιοποιηθεί περαιτέρω οποιοδήποτε ένδικο μέσον κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να εφαρμοσθεί η εν λόγω απόφαση. Παράλληλα, ο κ. Κεφάλας, τονίζει ότι μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελούν και οι αλλαγές στο “πλεονασματικό ασφαλιστικό ταμείο” του αστυνομικού σώματος, για το οποίο εξήγησε πως η Ένωση ενώνει τη φωνή της στην έντονη διαμαρτυρία που έχει εκφρασθεί προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης ώστε να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προωθείται για ψήφιση.

Συνεχίζουν με εξώδικη διαμαρτυρία.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο κ. Κεφάλας από τις Ενώσεις κατατέθηκε εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση και επιφύλαξη δικαιωμάτων προς το υπουργείο Οικονομικών δεδομένης της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ, να κρίνει συνταγματικά τα αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων όσον αφορά στη διεκδίκηση των μισθολογικών δικαιωμάτων τους, γεγονός για το οποίο ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχουν δει καμία ενέργεια από την κυβέρνηση. Με τη συγκεκριμένη κίνηση μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, σημείωσε πως σκοπός είναι να συμμορφωθεί πλήρως το αρμόδιο υπουργείο με το διατακτικό της απόφασης, εντός τριών ημερών από την επίδοση. “Ζητάμε την επιστροφή των μισθών μας στα προ – μνημονίου δεδομένα που περικόπηκαν και τα αναδρομικά μας, τα οποία σταδιακά όπως τα κράτησαν, σταδιακά ζητάμε την καταβολή τους. Δε ζητάμε άμεση εξόφληση των αναδρομικών μας” δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας όμως ότι, “ζητάμε την άμεση επιστροφή των μισθών μας στα δεδομένα προ Αυγούστου 2012”.
Προετοιμάζεται σειρά διαμαρτυριών.
 Στη συνέχεια, ο κ Κεφάλας συμπλήρωσε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν την κατάθεση της εξωδίκου – διαμαρτυρίας, το αστυνομικό σώμα είχε προειδοποιήσει για την έναρξη ενός κύκλου αντίδρασης σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ή και άρνησης του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, εντάσσεται και η προχθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της Ομοσπονδίας στην Αθήνα, με τους ένστολους να δηλώνουν δημόσια πως, “Το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα, για τη συνολικότερη αρνητική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ενστόλων θα ανακοινώσει σειρά διαμαρτυριών ύστερα από αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων, αρχής γενομένης την εβδομάδα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει δυσμενείς διατάξεις για τα ασφαλιστικά μας ταμεία”.
“Έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά” 
Ταυτόχρονα, στο ίδιο μήκος κύματος ο Βαγγέλης Κεφάλας ως πρόεδρος, σημείωσε ότι καλούνται όλοι οι αστυνομικοί του νομού να είναι σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές τις ημέρες, καθώς πλην της παράστασης διαμαρτυρίας, υπήρξε και ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣτΕ, τον οποίο ενημέρωσαν τα μέλη των Ενώσεων για την “παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης”, η πλευρά της οποίας, “απέφυγε να ενημερώσει ακόμη και για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ” που αξιολογεί αντισυνταγματικές τις περικοπές. “Απαιτούμε την εφαρμογή της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και όπου τους συμφέρει σε αποφάσεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία, τότε μόνο να επικαλούνται τις αποφάσεις του ΣτΕ” σημείωσε και στον αντίποδα, “όταν μία απόφαση είναι υπέρ των πολιτών να μην την εφαρμόζουν”. “Δεν είναι άδικο σε μία ευνομούμενη Πολιτεία;” σχολίασε ο ίδιος, διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι μειώσεις στη μισθοδοσία και δη σε νησιώτικες περιοχές προκαλούν πλείστα προβλήματα στην επιβίωση των αστυνομικών.
Τα ασφαλιστικά... η τελευταία σταγόνα.
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκονται επίσης οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι των Κυκλάδων και για τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αφού σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Κεφάλας, φαίνεται να επιχειρείται η διάλυση του πλεονασματικού ταμείου του αστυνομικού σώματος της χώρας γεγονός που θα σημάνει ριζικές αλλαγές στην περίθαλψή τους αλλά και στις συντάξιμες αποδοχές. Όπως εξηγεί και η Ομοσπονδία των Ενώσεων, “εντελώς αιφνιδιαστικά και απαράδεκτα πληροφορηθήκαμε για την καταστροφική διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή” και με δεδομένη την κάθετη διαφωνία που εκφράζουν τα μέλη στα προωθούμενα σχέδια, η Ένωση καλεί “σε εγρήγορση για δυναμικές παρεμβάσεις εφόσον απαιτηθεί, ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών”. Αναφορικά με τα προαναφερθέντα, πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του ο Βαγγέλης Κεφάλας, σημείωσε ότι για τα αιτήματά τους θα ενημερωθούν εκ νέου οι βουλευτές των Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης (υπουργός Εργασίας), Παναγιώτης Ρήγας αλλά και Νίκος Συρμαλένιος ώστε να στηρίξουν τον αγώνα τους. Σε περίπτωση που οι δύο πρώτοι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ανταποκριθούν, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, δεν προτίθεται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά θα συνταχθεί με τις κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν πανελλαδικά.
ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ  ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΑΝΝΑ ΤΕΡΕΖΑ-ΔΑΛΜΥΡΑ
Άννα - Τερέζα Δαλμυρά