Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

“Αστυνομικά τμήματα αερολιμένων” ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Μονοπωλούν σχεδόν τη συνολική αστυνομική δύναμη των δύο νησιών, οι διεθνείς αερολιμένες της Μυκόνου και της Σαντορίνης αφού οι αυξημένες ανάγκες φύλαξης και ελέγχων καλύπτονται αποκλειστικά από τους αστυνομικούς υπαλλήλους, χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση μέχρι σήμερα στο αίτημα για συνδρομή από την πλευρά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Ειδικότερα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων αρχές του
έτους είχε αποστείλει έγγραφο προς την ΥΠΑ, με το οποίο ζητούσε να υπάρξει ενίσχυση των δυνάμεων όσον αφορά στην προστασία των αερολιμένων λόγω της τουριστικής σεζόν, προκειμένου αστυνομικές δυνάμεις να καλύπτουν τις υπόλοιπες ανάγκες των νησιών.
Όπως διευκρίνισε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της Ένωσης, Βαγγέλης Κεφάλας στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανάλογη ενημέρωση. Ως εκ τούτου, σαν συνέπεια για τις Κυκλάδες και δη για τα άκρως τουριστικά νησιά, να κρίνεται επιτακτική η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των υπαρχουσών δυνάμεων, αφού με καθημερινό αγώνα των αστυνομικών υπαλλήλων, ακόμη και εκείνων που έχουν μετακινηθεί εκτάκτως προς τα νησιά, διεκπεραιώνεται το σύνολο των υποχρεώσεων στα Αστυνομικά Τμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως χθες αργά το μεσημέρι είχε προγραμματισθεί η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το σύνολο των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ελλάδας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα των υπηρεσιών παρουσία του νέου διοικητή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Απορρόφηση δυνάμεων στους αερολιμένες
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κεφάλας και με βάση την ενημέρωση που είχε ο ίδιος, ο διαγωνισμός που θα πραγματοποιούσε η ΥΠΑ ώστε να καλύψει μερικώς τις ανάγκες 16 περιφερειακών αερολιμένων, κηρύχθηκε άγονος και “προς το παρόν στο αίτημα των αστυνομικών υπαλλήλων, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα”.
Διευκρινίζεται πως, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, το σκεπτικό της αντίστοιχης απόφασης που είχε ληφθεί από την πλευρά του υπουργείου ήταν πως με την παρουσία της ΥΠΑ, θα μπορεί να αποδεσμεύεται σημαντική αστυνομική δύναμη από τους ελέγχους ασφαλείας των αερολιμένων, η οποία θα καλύπτει άλλες ανάγκες. Έως τώρα τις υπηρεσίες ασφαλείας παρείχε το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μέσω αυτής της ενέργειας θα περνούσε σε άλλα “χέρια” η διεξαγωγή των ελέγχων πρόσβασης και ασφάλειας προσώπων/χειραποσκευών/μεταφερόμενων αντικειμένων και οχημάτων καθώς και η διεξαγωγή του ελέγχου ασφαλείας των αποσκευών (hold baggage), φορτίου ταχυδρομείου, προμηθειών πτήσεων και προμηθειών αερολιμένα που διακινούνται στα αεροδρόμια.
Αναφορικά με τα προαναφερθέντα, ο Βαγγέλης Κεφάλας, δήλωσε ότι “σε καμία περίπτωση ο έλεγχος γενικότερα δεν θα φύγει από την Αστυνομία”, ωστόσο όπως διευκρίνισε “θα μπορούσε σε μία βάρδια να απασχολούνται στο αεροδρόμιο οι μισοί αστυνομικοί υπάλληλοι, προκειμένου μέσω της εξοικονόμησης δυνάμεων, να ενισχυόταν η μάχιμη αστυνόμευση εκτός αεροδρομίου”.
Αναμονή για απλές υποθέσεις
“Δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση ότι θέλουμε να απεμπλακούμε από την αστυνόμευση στους αερολιμένες αλλά θέλουμε να δοθεί βάση και στην αστυνόμευση σε όλο το υπόλοιπο νησί” επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στη συνέχεια, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στα δύο αστυνομικά τμήματα της Σαντορίνης και της Μυκόνου τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου η τουριστική επισκεψιμότητα ξεκίνησε να ανεβάζει τους δείκτες της. “Κάποια στιγμή τον Μάιο, τα αστυνομικά τμήματα Θήρας και Μυκόνου είχαν φθάσει να είναι αστυνομικά τμήματα αερολιμένων” ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα, ότι, “ακόμη και για μία απλή υπόθεση χρειάστηκε ο πολίτης να περιμένει μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα” ενώ παρόμοια ήταν η κατάσταση “και για ένα απλό τροχαίο υλικών ζημιών αφού το περιπολικό έπρεπε να φύγει από το αεροδρόμιο”.
Γενικεύοντας ακολούθως την αναφορά του στις ανάγκες του νομού, ο ίδιος υπογράμμισε επίσης, πως, “Οι Κυκλάδες έχουν σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε έλλειψη δυνάμεων. Μπορεί να ενισχυθήκαμε για τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως η Σαντορίνη και η Μύκονος λόγω των διεθνών αεροδρομίων με μετακινήσεις περίπου 35 – 40 υπαλλήλων αποσπασμένων από την υπόλοιπη Ελλάδα στο κάθε ένα νησί, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη ενίσχυση και σίγουρα πολύ πιο έγκαιρα”. Ο κ. Κεφάλας, κατέστησε σαφές μάλιστα, πως ακόμη και οι συγκεκριμένες μετακινήσεις των αστυνομικών υπαλλήλων πραγματοποιούνται σταδιακά, τη στιγμή που ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για τα νησιά και δη για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. “Θα μπορούσαν να στείλουν προσωπικό από τον Μάιο αφού οι πτήσεις charter και οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων – τουλάχιστον στα δύο προαναφερόμενα νησιά - ξεκινούν πολύ σύντομα” ανέφερε.
Πάγιο αίτημα για τμήματα ασφάλειας
Σκοπός της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, εξακολουθεί να παραμένει η ίδρυση υπηρεσιών ασφάλειας στα νησιά Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και Νάξος. “Προς το παρόν δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τί πρόκειται να γίνει. Επιμένουμε και ζητάμε για τα τέσσερα νησιά – τα οποία αξιολογούμε ως την “πυραμίδα” της τουριστικής κίνησης -, να δημιουργηθούν τμήματα ασφαλείας ώστε να υπάρχει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (υποθέσεις ναρκωτικών, διαρρήξεις, κλοπές κλπ)”, ανέφερε ο κ. Κεφάλας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, επισημαίνοντας ότι, “με προεδρικό διάταγμα του 2007, προβλεπόταν η ίδρυσή τους, ωστόσο ποτέ αυτό δεν εφαρμόστηκε”. Σε ένα μικτό τμήμα, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε δε, “οι συνάδελφοι δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με όλες τις υποθέσεις”.
Εκτός των ανωτέρω, σχετικά με τα σενάρια συγχωνεύσεων ή καταργήσεων υπηρεσιών, ο πρόεδρος, κληθείς να απαντήσει, δήλωσε πως, “δεν πρέπει να υπάρξει γρήγορος θάνατος και καταργήσεις υπηρεσιών αφού στο νησιώτικο χώρο” όπως διευκρίνισε, “Αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν είμαστε Τρίκαλα ή Καρδίτσα αλλά κάθε ένα νησί είναι αυτόνομο. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε ως μήνυμα” εξήγησε χαρακτηριστικά.
“Ζούμε στα νησιά. Γνωρίζουμε τις ανάγκες”
Ζητώντας τέλος από τον ίδιο να προβεί σε μία εκτίμηση για την ανταπόκριση του υπάρχοντος δυναμικού της Αστυνομίας στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως σε εκείνα που γνωρίζουν στο μέγιστο βαθμό την τουριστική κίνηση, ο κ. Κεφάλας ανέφερε ότι, “Θα το παλέψουμε. Θα βγει το καλοκαίρι με τον σταυρό στο χέρι όπως πάντα”, προσθέτοντας ακόμη ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι αν χρειαστεί εργάζονται περισσότερες ώρες από όσες ορίζει το ωράριό τους. Ωστόσο, το ζητούμενο όπως δήλωσε κατηγορηματικά, “δεν είναι ότι θα εργασθούμε μία ώρα παραπάνω, αλλά να κατανοήσει η ηγεσία και το αρμόδιο υπουργείο, ότι πρέπει να διεκπεραιώνεται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά η δουλειά μας”. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης, σημείωσε, “Δεν είμαστε φυγόπονοι. Ζούμε στα νησιά, έχουμε τις οικογένειές μας σε αυτά και γνωρίζουμε τις ανάγκες τους. Το αίσθημα προσφοράς είναι ιδιαίτερα υψηλό στο σύνολο των συναδέλφων στις Κυκλάδες”.

koinignomi.gr