Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 302/9/45

 

  Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
  Η έκδοση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση αποτελεί μια μεγάλη συνδικαλιστική κατάκτηση. Μετά την προσβολή μας από τη μάστιγα των μνημονίων και της κατίσχυσης των απάνθρωπων όρων τους, το συνδικαλιστικό μας κίνημα έθεσε μεταξύ άλλων, στόχους και προτεραιότητες χωρίς οικονομικό κόστος για την ελάφρυνση του μεγάλου βάρους που σηκώνει το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο με ισοπεδωμένο το βιοτικό του επίπεδο και με αποστεωμένες τις λειτουργικές δαπάνες αγωνίζεται καθημερινά για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας για ασφάλεια και εσωτερική ειρήνη.

  Αυτονόητο είναι για όλους, ότι η εβδομαδιαία ανακοίνωση της υπηρεσίας αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την ανάσχεση της καθημερινής πίεσης και έντασης (στρες), της καθημερινής ψυχικής δυσθυμίας από την αβεβαιότητα και την αδυναμία ικανοποίησης οποιουδήποτε οικογενειακού και κοινωνικού προγραμματισμού, καθώς και της υπηρεσιακής εσωστρέφειας όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος προτεραιοτήτων εξαντλείται εκατέρωθεν στο «πάρε-δώσε» με τον προϊστάμενο για την αυριανή υπηρεσία.
  Ίσως να μην ήταν αυτονόητο για όλους, ότι η Ομοσπονδία θα επετύγχανε αυτό το στόχο. Αποτελεί πλέον, όμως, μια νέα σημαντική θεσμική κατάκτηση. Ας μην ξεχνούμε ότι οποιαδήποτε καινοτομία στον Οργανισμό, αντιμετωπίστηκε αν μη τι άλλο, με καχυποψία και δυσπιστία. Θα θυμούνται οι παλιότεροι ότι η καθιέρωση του πενθημέρου και το δικαίωμα στη λήψη ημερήσιας ανάπαυσης για κάποιους εκείνη την εποχή ισοδυναμούσε με καταστροφή της Αστυνομίας. Ανάλογο κλίμα προκαλούσε η ισχύς του Π.Δ. 394/2001 με τα τεράστια προσκόμματα που προεβλήθησαν μέχρι τη θεσμοθέτησή του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να φτάσουμε σήμερα στο Π.Δ. 173/2013.
  Δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν φαινόμενα προκατάληψης και αρνητικής διάθεσης, που φαλκιδεύουν κάθε καινούριο μέτρο. Μόνο, όμως, η συνεχής αταλάντευτη επιμονή και σθεναρή απαίτηση από πλευράς των Προεδρείων των Ενώσεων μπορεί να επουλώσει αυτή την αρτηριοσκλήρωση, όπου παρατηρείται, και είναι σίγουρο ότι αυτός είναι ο τρόπος που φέρνει αποτελέσματα. Αυτή ήταν και η γραμμή που ακολούθησε η Ομοσπονδία για να θεσμοθετηθεί αυτό το πάγιο αίτημά μας. Νομοθέτημα το οποίο πρέπει να στηριχθεί και να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» με τη δέουσα προσοχή, ώστε η προκατάληψη και η αρνητική διάθεση να μην «μεταδοθούν» σ' εμάς.
  Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε τον συνδικαλιστικό μας αγώνα με απώτερο στόχο την αύξηση του κύρους του Σώματος και της ισχύος του στην εφαρμογή των Νόμων ιδίως προς τους κραταιούς και ισχυρούς, ώστε ο απλός λαός να μην αισθάνεται ότι εντάσσεται στους «ταπεινούς και καταφρονημένους», μιας και πολλά από τα προβλήματα της λειτουργίας μας εδράζονται σ' αυτήν ακριβώς την αδυναμία.