Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ν.4139/2013 Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις - Ο νέος Κώδικας περί Ναρκωτικών(PoliceNET)

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-74-20-3-2013 ο νέος Κώδικας περί Ναρκωτικών με τίτλο  "Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις".
Ο Νόμος περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης, αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες.  

Αυστηροποιούνται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών και οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (όπου δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειριστεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ' επάγγελμα), τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Νόμο προβλέπεται η επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα, κ.λπ.), ενώ, με ποινές κάθειρξης τιμωρούνται και εκείνοι που κατέχουν ή φέρουν παράνομα πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλο οπλισμό.

Προβλέπονται επίσης διατάξεις για την κάλυψη των ελεγκτικών οργάνων κατά τις επιχειρήσεις τους, που δρουν ως μεσολαβητές, αγοραστές, μεταφορείς κ.λ.π. με σκοπό την ανακάλυψη ή σύλληψη προσώπου που διαπράττει έγκλημα διακίνησης ναρκωτικών, αφού τηρηθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία.

Άλλη διάταξη συνιστά επιβαρυντική περίπτωση -κατά την επιμέτρηση της ποινής- η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος, εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού, ενώ, προβλέπεται η δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων, σε περίπτωση ευδοκίμησης προσφυγής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κατεβάστε τον Νόμο 4139/2013 απευθείας απο το Εθνικό Τυπογραφείο ΕΔΩ.

Δημοσιευμένο στο:  http://www.policenet.gr