Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Διάλογος για βιώσιμες και όχι εκτρωματικές «λύσεις» στο ασφαλιστικό!

Την Εκτελεστική Γραμματεία ενημέρωσε σήμερα, 3/2/2016, ο Καθηγητής Οικονομικών κ. Σάββας ΡΟΜΠΟΛΗΣ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση μεταρρύθμισή του.
Ο κ. Καθηγητής παρουσίασε τόσο τα σημερινά δεδομένα και τις χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και τα αίτια που οδήγησαν στη χρόνια αδυναμία του συστήματος να ανταποκρίνεται στο ρόλο του με αποτέλεσμα κατά τακτά διαστήματα να προωθούνται νομοθετήματα για την προσωρινή διάσωσή του. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα αδιέξοδα των πρόσκαιρων μέτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στο όνομα της διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, και τόνισε ότι με αυτά διαρκώς υπονομεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, με απώτερο στόχο την απόσυρση του Κράτους από την τριμερή συμμετοχή, μια τάση που παρατηρείται πλέον τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

          Το σχέδιο της Κυβέρνησης για έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης δεν ξεφεύγει από τη λογική αυτή, ενώ η εφαρμογή του συνόλου των διατάξεών του καθίσταται αδύνατη, λόγω της πολυπλοκότητας των σημερινών δομών ασφάλισης όσο και των εγγενών αδυναμιών που θα προκύψουν, κατά την ενοποίηση των υφισταμένων ταμείων. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι, όπως όλα δείχνουν, η πρόσκαιρη κάλυψη των ελλειμμάτων μέσω μειώσεων μισθών και συντάξεων και μάλιστα χωρίς κοινωνική ευαισθησία, με βάσιμο φόβο μετά από λίγα χρόνια να απαιτούνται εκ νέου δραστικά μέτρα.
          Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να γίνει μια μεταρρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη της την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
          Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, είπε ότι η επιστημονική του άποψη και έχοντας εκπονήσει πλήθος αναλογιστικών μελετών, συγκλίνει υπέρ της ίδρυσης τριών ταμείων (αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών), ενώ οι ένστολοι δεν πρέπει να απεμπολήσουν τις ιδιαιτερότητες και τους κανόνες που διέπουν το ισχύον γι’ αυτούς ασφαλιστικό σύστημα. Το ζητούμενο είναι η υποβολή μιας βιώσιμης μακροοικονομικής πρότασης, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες του Σώματος που θα αποτυπώνονται και σε αναλογιστικές μελέτες.
          Η Ομοσπονδία παρακολουθεί με ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο για την λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καλώντας τα μέλη της για άλλη μια φορά, να δώσουν δυναμικό «παρών» τόσο στο συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας την Παρασκευή, 05/02/2016, ώρα 16.00 στην Πλατεία Κολοκοτρώνη στην Αθήνα όσο και αύριο, κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

Διάλογος για βιώσιμες και όχι εκτρωματικές «λύσεις» στο ασφαλιστικό!