Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ την 01/02/2016

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Συνεδρίασε, χθες (01-02-2016), εκτάκτως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τις τελευταίες εξελίξεις στο «ασφαλιστικό» και τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος για την άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να επιλυθούν οξυμένα προβλήματα του Κλάδου μας.
Αναφορικά με το «ασφαλιστικό» έγινε ανάλυση των διατάξεων που μας αφορούν και θα έχουν απευθείας επιπτώσεις (χωρίς τη ψήφιση άλλου νόμου), τόσο στους εν ενεργεία όσο και στους εν αποστρατεία συναδέλφους μας. Ειδικότερα, λόγω: α) του τρόπου υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης στο ΕΤΕΑ από 01-01-2016 και της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, β) της ένταξης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων αυτού για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις και
γ) της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη από 01-01-2017 των παλαιών ασφαλισμένων στο Σώμα (ήτοι κατάταξη ή ασφάλιση μέχρι και την 31-12-1992) και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για επικουρική σύνταξη από 01-01-2016 έως 31-12-2018 όλων των ασφαλισμένων. Επίσης, τονίστηκε για άλλη μια φορά η ύπαρξη διάταξης που ορίζει ότι στο νέο σύστημα θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και ότι με όμοιο τρόπο και με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο θα ρυθμιστούν τα θέματα που αφορούν δημοσίους λειτουργούς, στρατιωτικούς κ.λπ. ενώ είναι ξεκάθαρη για μας η αντισυνταγματικότητα της προωθούμενης διάταξης και η αδυναμία ταύτισης του καθεστώτος που διέπει τις συντάξεις του Δημοσίου, κύριες και ειδικές (ανάπηροι πολέμου, θύματα τρομοκρατίας και ένεκα υπηρεσίας κ.λπ.) με αυτές ενός Φορέα κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδική συζήτηση έγινε και για το ΤΕΑΠΑΣΑ, όπου με πρωτοβουλία μας επίκειται η αποστολή εγγράφου για την επικαιροποίηση των στοιχείων της αναλογιστικής μελέτης του 2014 που αφορά τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης των Αστυνομικών, στο πλαίσιο των αλλαγών που μπορεί να προκύψουν και της διεκδίκησης βιώσιμης λύσης για αυτούς.
Επίσης, έγινε ενημέρωση για την υπογραφή και δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κάλυψη των δαπανών που πρέπει να πιστωθούν στον ΟΑΣΑ, ώστε να συνεχιστεί η δωρεάν μετακίνηση των ενστόλων με τα ΜΜΕ. Τονίστηκε δε ότι τούτο αποτελεί δικαίωση του αγώνα που δόθηκε τους τελευταίους δυο μήνες, από τότε που ανέκυψε δηλαδή του πρόβλημα αυτό.
Το τρίτο, οικονομικό θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στην κατάρτιση του προεδρικού διατάγματος για τα οδοιπορικά και την αποδοχή ή μη των προτάσεών μας από τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία του Σώματος, καθώς και το χρόνο έκδοσης του τελικού σχεδίου προεδρικού διατάγματος από τον ΥΕΘΑ.
Επίσης, ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Γερακαράκος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Προεδρείου για την αναγνώριση της Σχολής Αστυφυλάκων ως σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίστηκε ότι υπάρχει κινητικότητα για το όλο θέμα μετά και τη δέσμευση του κ. Υπουργού για την απογραφή των εκ πανελληνίων εξετάσεων προερχομένων αστυνομικών σε ένα νέο πεδίο καταχώρησης και προς τούτο θα εκδοθούν σχετικές εγκύκλιες διαταγές με στόχο την επίλυσή του.
Στη συνεδρίαση δόθηκε έμφαση στο αγωνιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας, όπου καταγράφεται ο παλμός και η αγωνία των συναδέλφων μας για το αύριο, αλλά και η αναγκαιότητα της μετουσίωσής τους σε συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Οργανώσεων στο κάλεσμα-παρότρυνση της Εκτελεστικής Γραμματείας για την αποστολή ανακοινώσεων και επιστολών προς τους τοπικούς βουλευτές με κυρίαρχο αίτημα να επιδείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για τους ένστολους και να μη συνεργήσουν στην ψήφιση αντιασφαλιστικών διατάξεων.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η πρωτόγνωρη διάθεση πολλών Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων να εκφράσουν εγγράφως είτε δια ζώσης την αλληλεγγύη τους στα μπλόκα των αγροτών, γεγονός που έπραξαν ήδη τα προεδρεία και των Ομοσπονδιών των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των Λιμενικών, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας, στις 27-01-2016. Ήταν μια καίρια απόφαση της Ομοσπονδίας μας που εκτιμήθηκε τόσο από τη βάση του συνδικαλιστικού μας κινήματος όσο και από τους αγρότες, καθώς και τις άλλες κοινωνικές τάξεις, εφόσον διαπιστώνουν ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.
Παράλληλα με όλα αυτά, σταθερή και διαρκής επιδίωξή μας είναι η αποτελεσματικότητα του δικού μας συνδικαλιστικού κινήματος, όπως έχουμε κατά κόρον τονίσει στα τελευταία Διοικητικά και Γενικά Συμβούλια, απότοκος των οποίων είναι τόσο η πρώτη συμβολική κινητοποίηση των Ενώσεων της Αττικής έξω από τη ΓΑΔΑ στις 21-01-2016 όσο και η συμβολική «κατάληψη», χθες το πρωί, στην είσοδο του ΤΕΑΠΑΣΑ στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας, όπου δώσαμε και πάλι το στίγμα των αγωνιστικών διαθέσεών μας.
Επειδή, όπως γίνεται αντιληπτό, η επιτυχία της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 05-02-2016 πανελλαδικής ένστολης κινητοποίησης, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, εξαρτάται και από τη δική μας προετοιμασία σε κεντρικό επίπεδο, αποφασίστηκε η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των συναδέλφων από την επαρχία, στο ίδιο πλαίσιο που γινόταν και στο παρελθόν από την Ομοσπονδία μας, ενώ για τα οργανωτικά θέματα, πέραν του Οργανωτικού Γραμματέα κ. Γιώργου ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗ, ορίστηκε και το μέλος της Δ.Σ. κ. Αθανάσιος ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με το ξεκίνημα της νέας χρόνιας, επιστρατεύουμε τις δυνάμεις μας και απαντάμε συντονισμένα και στοχευμένα σε κάθε πρόκληση που έρχεται να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα είτε να προσθέσει νέα στα ήδη υπάρχοντα. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας συναρτάται ευθέως και με τη δυναμική του αγώνα που αναπτύσσουμε. Όσο άκαμπτη κι αν είναι η στάση των κυβερνώντων, το δίκαιο του αγώνα μας είναι εκείνο που καθορίζει πάντα τις εξελίξεις.
Σας καλούμε να στείλετε μαζικά το δικό σας ηχηρό μήνυμα, συμμετέχοντας δυναμικά στο προσκλητήριο αγώνα των Ομοσπονδιών, την προσεχή Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις αγωνιστικές μας παραδόσεις, αλλά και εγγράφοντας νέες αγωνιστικές επιτυχίες, που θα πιστώνονται εν τέλει στην Ελληνική Αστυνομία ή και προσωπικά στον καθένα μας, μετά από έξι χρόνια μνημονιακής λαίλαπας.
Ραντεβού στην Πλατεία Κολοκοτρώνη!