Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Παρέμβαση στον Υπουργό Οικονομικών: Τα δικαιώματα μας ως μέτοχοι στην α.μ.κ. της ALPHA BANK είναι νόμιμα

Αθήνα, 30 Μαΐου 2013
Αρ. Πρωτ.: 506/1/19
Προς: Υπουργό Οικονομικών
          κ. Γιάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

  Κύριε Υπουργέ,
  Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι με επιστολή σας προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβάλλατε τον αποκλεισμό των Ασφαλιστικών Ταμείων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών ελληνικών τραπεζών, επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση που υπαγορεύτηκε από τους επικεφαλής της Τρόικας.

  Παράλληλα, μας γνωστοποιήθηκε ότι το Ταμείο μας έλαβε επιστολή από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση που είχε ληφθεί εκ μέρους του Διοικητικού του Συμβουλίου για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΒΑΝΚ.
  Επειδή πρόκειται για εντελώς ακατανόητες σε μας ενέργειες που προκαλούν, όμως, νέα ζημία στον ασφαλιστικό μας φορέα, σας καλούμε να παγώσετε την απαράδεκτη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί και να γίνει σεβαστή η ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει στις διοικήσεις των Ταμείων να συμμετέχουν, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο, κανονικά όπως δικαιούνται ως μέτοχοι των τραπεζών, στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου τους, καθώς έχουν πλήρη κατοχυρωμένα από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο, δικαιώματα και δεν επιτρέπονται παρακλήσεις και επιλεκτικοί αποκλεισμοί.
  Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η μη πώληση μόνο π.χ. των δικαιωμάτων της ALPHA ΒΑΝΚ δεν επέφερε ήδη έσοδα της τάξεως των 800.000 ευρώ, ενώ πολλαπλάσιες θα είναι οι απώλειες εάν αποκλειστεί το Ταμείο μας και από τις δρομολογημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των υπολοίπων τραπεζών.
  Κύριε Υπουργέ,
  Σας υπενθυμίζουμε ακόμη ότι τα Ταμεία μας όταν υπέστησαν το κούρεμα μέσω του PSI, χαρακτηρίστηκαν «ιδιωτικός τομέας» γιατί έτσι προφανώς βόλευε το ελληνικό δημόσιο ενώ ξαφνικά σήμερα θεωρείται ότι είναι «δημόσιος τομέας».
  Τέλος, οι Ομοσπονδίες μας έχοντας ιερή υποχρέωση να προστατέψουν και να διασφαλίσουν τόσο την περιουσία των ασφαλιστικών μας Ταμείων, όσο και των συμφερόντων των μετόχων τους θα καταφύγουν στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Άλλωστε σύσσωμη η αστυνομική οικογένεια έχει καταδικάσει και καταγγείλει και τις προγενέστερες – μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις για το κούρεμα των αποθεματικών του Ταμείου μας.
 Κοιν.: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
          2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
              κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
          3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
          4) Πρόεδρο Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών
              κ. Γεώργιο ΖΑΝΙΑ
          5) Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
              κ. Κωνσταντίνο ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟ
          6) Πρόεδρο του Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.
              Ταξίαρχο κ. Νικόλαο ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑ
          7) Πρόεδρο της ALPHA BANK
              κ. Γιάννη Κωστόπουλο
          8) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις