Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 24/08/2012

Πρόσκληση στην Ηγεσία να γίνει μέρος της λύσης και όχι της κρίσης !

 Το πρώτο Γενικό Συμβούλιο μετά το 22ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας συγκλήθηκε χθες στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου, τόσο αυτών που αφορούν την ιεράρχηση –στοχοθέτηση των αιτημάτων που διαλαμβάνονται στο ψήφισμα, όσο και εκείνων που επιβαλλόταν να γίνουν αστραπιαία, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλών και διαφορετικών παρενεργειών που προκάλεσε η πρόσφατη αιφνιδιαστική μετακίνηση 1.881 συναδέλφων μας στο όνομα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Με την έναρξη των εργασιών επισημάνθηκε ότι το υπηρεσιακό κατεστημένο, που ανέκαθεν απεργαζόταν την αποψίλωση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και την διάσπαση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, στις κρίσιμες ιστορικές περιόδους που διανύουμε θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις δικές μας όποιες αδυναμίες και άστοχες ενέργειες, για να αποδυναμώσει τον αγώνα μας, κρατώντας τους συναδέλφους μακριά από τα σωματεία τους. Η κριτική είναι μια υγιής δημοκρατική διαδικασία, που επιβεβαιώνει τη δημοκρατικότατη λειτουργία της Ομοσπονδίας, του Δ.Σ. και του Γενικού της Συμβουλίου, αρκεί να γίνεται συντεταγμένα στα όργανα και στα πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία αποτελούν και τα οργανωτικά της κύτταρα.
  Σε ό,τι αφορά την «επιστράτευση» έγινε εκτενής ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις τόσο του προεδρείου της Ομοσπονδίας όσο και των προεδρείων των 21 Ενώσεων από τις οποίες προέρχονται οι αποσπασμένοι συνάδελφοι και τονίστηκε η συνέχιση του ενδιαφέροντός μας με μεγαλύτερη ζέση ώστε να προλαμβάνονται οι δυσάρεστες καταστάσεις –απόρροια της προχειρότητας των λαμβανομένων μέτρων ή να ικανοποιούνται άμεσα τα όποια νέα προβλήματα των συναδέλφων (καταστρατήγηση ωραρίου, ρεπό κλπ). Όσο για τις δυσλειτουργίες και την όξυνση του ελλείμματος ασφαλείας στις περιοχές προέλευσης των αποσπασμένων, γενική απαίτηση όλων είναι η λήψη γενναίων αποφάσεων με στόχο την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας αντί των αποσπασματικών και επικοινωνιακού χαρακτήρα αστυνομικών μόνο μέτρων που εφαρμόζονται και πάλι για να καλύψουν την χρόνια απουσία σοβαρής και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.

  Στο πλαίσιο αυτό καταγγέλθηκε και καταδικάστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η μετατροπή των Σχολών Αστυφυλάκων Ξάνθης και Κομοτηνής σε φυλακές (έχει υποβληθεί σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών Ροδόπης) και ζητήθηκε από την Ηγεσία να ανακοινώσει πότε θα επαναλειτουργήσουν, όπως μετ' επιτάσεως απαιτούν και οι τοπικοί φορείς των περιοχών. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην εκπαίδευση των Αστυνομικών, καθόσον η Σχολή της Κομοτηνής είναι η έδρα και το «κόσμημα» των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. και αυτοί που συνήργησαν στην μετατροπή της σε «φυλακή», έχουν τεράστιες ευθύνες. Επίσης, εκφράστηκε η ομόφωνη καταδίκη εκείνων εκ της διοίκησης που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο διατάσσοντας διμοιρίες των ΜΑΤ να στραφούν κατά των διαμαρτυρόμενων στην είσοδο της Σχολής Κομοτηνής για την απαράδεκτη αυτή απόφαση της Ηγεσίας. Με ευθύνη δε κ. Αρχηγού δεν έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση με τα προεδρεία των Ενώσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας. Στην ολιγόλεπτη συνομιλία προ της αναχωρήσεώς του από την Αλεξανδρούπολη ο ίδιος ανέφερε ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί με κάθε κόστος. Στην ερώτηση των Προεδρείων εάν αυτό αναφέρεται και στην απώλεια ανθρώπινης ζωής ο κ. Αρχηγός απάντησε ότι το επάγγελμα μας είναι επικίνδυνο. Καλούμε κατόπιν αυτού τον κ. Αρχηγό να υποστηρίξει και να προωθήσει δημόσια την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου.
  Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση την προσεχή Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής Σχεδίου Νόμου που ρυθμίζει τη λειτουργία των Κέντρων πρώτης υποδοχής, τονίστηκε ότι εκ μέρους της Ομοσπονδίας α) θα καταγγελθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης των Σχολών, β) θα κατατεθούν ειδικότερες προτάσεις για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Σχολών όσο και των αποζημιώσεων των 1.881 συναδέλφων ή αυτών που θα τους αντικαταστήσουν για να μη βρεθούμε προ απροόπτων, λόγω επαναλαμβανόμενων αποσπάσεων κλπ., και γ) θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα χάραξης μιας άλλης μεταναστευτικής πολιτικής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλαγή Δουβλίνου 2, επανεισδοχές κλπ) διότι ήδη καταγράφονται εισροές αλλοδαπών από άλλους διαύλους (νησιά κλπ).
  Για το σοβαρότατο θέμα των περικοπών των ειδικών μισθολογίων, όπως αναφέρουν επί μέρες τα ΜΜΕ, αποκρύπτοντας την αλήθεια για τους μισθούς των ενστόλων, τις ήδη κατά 30% περικοπές και την αδικία που υφιστάμεθα με το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και τα χρονοεπιδόματα, ζητήθηκε να έχουμε άμεσα ενημέρωση τόσο από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά από τις απαντήσεις που λάβαμε προκύπτει ότι ο κίνδυνος να υποστούμε νέες αιματηρές περικοπές είναι υπαρκτός και δεν έχει αποσοβηθεί.
  Ειδικότερα εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας προσήλθαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αντιστράτηγος κ. Παναγιώτης Φλήρης και ο Διευθυντής Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. Κων/νος Τσουβάλας. Ο κ. Επιτελάρχης ενημέρωσε ότι οι επίμαχες περικοπές κατά 12% των ειδικών μισθολογίων αποτελούν πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ότι εκ μέρους τους καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια ώστε να μην συρρικνωθούν περαιτέρω οι συνολικές δαπάνες λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Τόνισε δε ότι τόσο η Πολιτική όσο και η Φυσική Ηγεσία αντιτίθενται σε όποια σχέδια υπάρχουν για νέες περικοπές.
  Από την πλευρά μας μεταφέρθηκε η απαίτησή μας για δημόσια τοποθέτηση του κ. Αρχηγού του Σώματος στο θέμα των περικοπών καθόσον δεν αντέχουμε άλλες περικοπές τόσο ως άνθρωποι, όσο και ως αστυνομικός οργανισμός στο σύνολό του. Έτσι μπορεί να υπάρξει μια σθεναρή αντίσταση και εκ μέρους της Ηγεσίας.
  Όσο για τις αποσπάσεις των 1.881 συναδέλφων, υποστήριξε ότι εξυπηρετούν εθνικό σκοπό και από την πλευρά της ηγεσίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων που παρουσιαστήκαν αξιοποιώντας με ευελιξία κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, εν αντιθέσει με τη δυσχέρεια που αντιμετωπίζει το Αρχηγείο όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την αστυνομία.
  Κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου υπήρξε εξάλλου συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών με τα προεδρεία των έξι Ομοσπονδιών των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των Λιμενικών (σχετική χθεσινή αναλυτική ανακοίνωση), ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού να μην υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς των ενστόλων και γι' αυτό γίνεται προσπάθεια να τηρηθεί αυτή η δέσμευση. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε τις Ομοσπονδίες ότι θα κανονίσει συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ώστε ο ίδιος να μας ενημερώσει για τις τελικές αποφάσεις τους.
  Εκ μέρους των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων αναπτύχθηκαν και άλλα μείζονα ζητήματα (μεταθέσεις, υλικοτεχνική υποδομή, υποστελέχωση υπηρεσιών, κρατητήρια -ποινικοί κρατούμενοι- μεταγωγές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ), αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα δραστικότερων κινήσεων εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ενημερώνοντας την κοινωνία για τους πραγματικούς υπαίτιους της κατάστασης που βιώνουμε αστυνομικοί και πολίτες.
  Είναι σαφές, ότι οι επόμενες μέρες είναι κρισιμότατες και απαιτούν από όλους μας τη μέγιστη επαγρύπνηση ώστε να δώσουμε συντεταγμένα και εκεί που πρέπει τις αρμόζουσες απαντήσεις μας.
  Ως Ομοσπονδία έχουμε επίσης ζητήσει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι βουλευτές -πέραν της αντιπολίτευσης, που είναι δεδομένη η συμπαράσταση και η καταψήφιση των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων- και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εκφράζουν την υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματά μας.
  Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αφού έλαβε υπόψη του τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων αποφάσισε την ανάπτυξη άμεσα μιας σειράς πρωτοβουλιών με ταυτόχρονη εντατικοποίηση του αγώνα με κλιμακούμενες μορφές κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας με ορίζοντα την Δ.Ε.Θ., για τις οποίες θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.
  Στον άνισο αγώνα που δίνουμε, αξίζει να δώσουμε όλοι το δικό μας δυναμικό «παρών» και να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο της Ομοσπονδίας, κλείνοντας τα αφτιά μας στις σειρήνες της υποτέλειας, στηρίζοντας τα σωματεία μας και μην επιτρέποντας σε κανέναν να κουρσεύει το μέλλον μας.
Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας !
Η υποδούλωση των ενστόλων δεν θα περάσει!