Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό των υπηρεσιών της Δ/νσης Αστυνομίας Κυκλάδων κατά την τρέχουσα θερινή τουριστική περίοδο
 ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΔΡΑ :Πλ. Ρεθύμνη  -  Ερμούπολης   Σύρου    Τ. Κ.  84100
Τηλ: 2281096156 , Pol: 2410190 , Fax:  2281087154
ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ 843/98,ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 322/98
www.eaykykladon.blogspot.gr             e-mail:  eaykykladon@gmail.com

Ερμούπολη :19-03-2015
                                                                                          Αριθ. Πρωτ:729/3/15
 
 

ΠΡΟΣ :
Τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο  κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ 


ΚΟΙΝ:
1.Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

2.Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΜΙΧΑΙΡΙΝΑ

3. ΓΕ.Π.Α.Δ. Νοτίου Αιγαίου

4. Δ/νση Αστυνομίας Κυκλάδων

5.Τοπικη Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Κυκλάδων

6.Μέλη Ε.Α.Υ.Κυκλαδων

7.Π.Ο.ΑΣ.Υ

Κύριε Αρχηγέ,
            Με αφορμή την έκδοση της υπ΄ αριθμ.  6001/7/5651-β΄ από 17-01-2015 Δ/γής κ. Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α., με την οποία κλήθηκαν συνάδελφοι μας, από όλη την επικράτεια, να εκδηλώσουν επιθυμία, προκείμενου να αποσπασθούν αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, σε υπηρεσίες που αστυνομεύουν Κρατικά ή Διεθνή Αεροδρόμια, όπως είναι τα Α.Τ. Μυκόνου, Θήρας, Νάξου, Πάρου, Μήλου και Τ.Α. Ερμούπολης, δικαιοδοσίας της Δ.Α. Κυκλάδων, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα που καθιστούν την τρέχουσα θερινή περίοδο “διαφορετική και παράλληλα  ιδιαίτερη”.
Ειδικότερα για φέτος, όπως είναι γνωστό, οι Υπηρεσίες δεν θα ενισχυθούν με Δόκιμους Αστυφύλακες, καθώς ελέω μνηνονιακών υποχρεώσεων-δεσμεύσεων της Χώρας δεν εισήχθησαν στις Αστυνομικές Σχολές οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων των τελευταίων ετών. Η παρουσία των Δοκίμων συναδέλφων ήταν ουσιαστική και πολύπλευρη με σημαντική συνεισφορά στην αστυνόμευση των νησιών μας και συνεπίκουρη προς το μόνιμο προσωπικό. Πρέπει να σημειωθεί λοιπόν ότι την τρέχουσα χρονιά το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία των Δοκίμων Αστυφυλάκων πρέπει οπωσδήποτε  να καλυφθεί με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό. 
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η  Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει εικοσιτέσσερα (24) κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν έντεκα (11) Αστυνομικά Τμήματα, ένα (1) Τμήμα Ασφαλείας  και δεκατέσσερις (14) Αστυνομικοί Σταθμοί. Λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής συγκοινωνίας, μεταξύ των νησιών, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η μη έγκαιρη ενίσχυση των νησιών μας, τόσο σε τακτικά όσο και σε έκτακτα περιστατικά.
 Η έλλειψη προσωπικού, που παρουσιάζουν οι Υπηρεσίες των νησιών μας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε σχέση με το παρελθόν. Αξίζει να σας αναφέρουμε την παρουσία ενός (1) και μόνο αστυνομικού σε Αστυνομικούς Σταθμούς όπως αυτός της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και της Ανάφης αλλά και την παρουσία πέντε (5) έως επτά (7) μόνο αστυνομικών σε υπηρεσία επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος όπως αυτό της Κέας και της Ίου. Η υποστελέχωση που υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε αυτά τα τμήματα, έχει γνωστοποιηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν στη πολιτική και φυσική ηγεσία, αλλά η ανταπόκριση στα αιτήματα μας για περαιτέρω ενίσχυση ήταν δυστυχώς δυσανάλογη των πραγματικών αναγκών της περιοχής μας. Ευελπιστούμε την τρέχουσα χρονιά, να γίνει μέριμνα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας με επαρκή αριθμό συναδέλφων ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο η αστυνόμευση στα νησιά μας.
Από την μέχρι τώρα ενημέρωσή μας, από τουριστικούς παράγοντες, η τουριστική κίνηση την φετινή καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 20-30% για την πλειονότητα των νήσων μας εν συγκρίσει με παρελθόντα έτη. Ειδικά στα νησιά Μυκόνου και Θήρας, τα οποία αποτελούν δύο(2) από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνούς φήμης και προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες, είναι αναγκαίο οι Αστυνομικές Υπηρεσίες να ενισχυθούν τουλάχιστον από 1-4-2015 έως 31-10-2015 καθόσον η τουριστική κίνηση ξεκινά νωρίτερα με την άφιξη τουριστών τόσο με πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Ειδικότερα η άφιξη τουριστών μέσω πτήσεων τσάρτερ και κρουαζιερόπλοιων έχει έναρξη από τα μέσα του μηνός Μαρτίου..
Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική στήριξη του τουρισμού και ποιοτική ανάπτυξη των παροχών μας, προς τους επισκέπτες μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα της ασφάλειας. Κατά γενική ομολογία, ο τουρισμός είναι η  βαριά βιομηχανία της Χώρας και οι Κυκλάδες αποτελούν τη ναυαρχίδα του, από τον οποίο προσδοκούμε κέρδη στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Η πιθανή «ανεπαρκής» αστυνόμευση, σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού και συνάμα οποιαδήποτε πιθανή επισήμανση από αεροπορικές εταιρείες ή διεθνείς οργανισμούς, για ελλιπή αστυνόμευση των Αερολιμένων, περιστατικά δηλαδή που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Χώρας μας, δύνανται να αποτελέσουν παγκοσμίου φήμης ειδήσεις με αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Στην σχετική Δ/γή ενίσχυσης των υπηρεσιών αστυνόμευσης αεροδρομίων, ΔΕΝ συμπεριλήφθηκαν Αστυνομικά Τμήματα, του συμπλέγματος των Κυκλάδων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά δεν διαθέτουν αερολιμένα. Όμως κατά το παρελθόν πάντοτε ενισχύονταν με δόκιμους αστυφύλακες. Χωρίς την  ενίσχυση από τους τελευταίους, πως θα ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοί μας στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα; Ειδικά όταν σε ορισμένους Αστυνομικούς Σταθμούς υπηρετεί ένας (1) και μόνο αστυνομικός; Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1-6-15 έως 31-08-15 των Αστυν. Τμημάτων Ερμούπολης, Φιλοτίου, Άνδρου, Τήνου, Ίου και Κέας αλλά και των Α.Σ. Υδρούσας, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Αμοργού, Λαγκάδας, Κουφονησίου, Κύθνου και δη των Α.Σ.  Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης .
Δεν  εθελοτυφλούμε ούτε και θέλουμε να γινόμαστε γραφικοί καθώς γνωρίζουμε ότι παρόμοια προβλήματα λειψανδρίας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νομοί ανά την Ελλάδα. Όμως η Ένωση μας, είναι σε θέση να γνωρίζει, ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων επιθυμεί να αποσπαστεί αδαπάνως στα νησιά μας, από διάφορες υπηρεσίες των Αθηνών, πέραν των υπηρεσιών αστυνόμευσης Αεροδρομίων.

Κύριε Αρχηγέ,

Για όλους αυτούς του προαναφερόμενους λόγους, σας καλούμε να ενισχύσετε της Υπηρεσίες των νησιών μας με ικανό  αριθμό συναδέλφων εγκαίρως και λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα (προβλήματα και χαρακτηριστικά), ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν. Για όλους μας, αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο από εγωισμό και υπερηφάνεια πρέπει να κερδηθεί για το σύνολο της εικόνας του σώματος και γενικότερα της πατρίδας μας.

Σας θέλουμε αρωγό σε αυτή την προσπάθειά μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                              ΣΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ