Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση για το ψηφισθέν Νομοσχέδιο


Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας κλπ», με την Ομοσπονδία μας να δίνει ως την ύστατη στιγμή τον καλό αγώνα για μια σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία.
  Με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του αγώνα μας, όλες οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας ανταποκρίθηκαν στις περιστάσεις, κατέγραψαν και ανέδειξαν τις αγωνίες μας και απαίτησαν από την εθνική αντιπροσωπεία τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, του επαγγελματισμού στην εκπαίδευση, την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές του κράτους δικαίου και με σεβασμό στον ίδιο τον αστυνομικό και στο λειτούργημά του.
  Ειδικότερα, δε κατά τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις των Διοικητικών και Γενικών Συμβουλίων, τις παρεμβάσεις μας στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και την παρακολούθηση της χθεσινής συνεδρίασης από τα θεωρεία της Βουλής, επαναλάβαμε τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας και καλέσαμε τα πολιτικά κόμματα να συγκλίνουν συναινετικά στην οικοδόμηση μιας αστυνομίας του μέλλοντος με όρους κοινωνίας. Από τον διάλογο που διεξήχθη, καταδείχθηκε τελικά η ορθότητα των επιφυλάξεών μας για κρίσιμα άρθρα του σχεδίου νόμου, αλλά και η αναγκαιότητα της συνέχισης της προσπάθειάς μας ώστε το νέο νομοθέτημα με τα υπό έκδοση προεδρικά διατάγματα και τις κανονιστικές πράξεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του, να μην αποβεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και των αστυνομικών.
  Δεδομένου ότι ως την τελευταία στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου, ήταν διάχυτη η πρόθεση του κ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για περαιτέρω αλλαγές, είναι σαφές ότι απαιτείται επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και στο πλαίσιο της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, όπως απαίτησαν τα πολιτικά κόμματα και ως ο ίδιος δήλωσε.
  Οι ψηφισθείσες ήδη διατάξεις για τη μη μεταβολή του π.δ. 100 /2003 και του ισχύοντος νόμου για τη συνδικαλιστική μας λειτουργία, η διασφάλιση των οδοιπορικών παρελθόντων ετών, η καθιέρωση αστυνομικών φαρμακείων, η θεσμοθέτηση Συνηγόρου του Αστυνομικού (έστω και με την ελλιπή του διάσταση) και άλλες βελτιωτικές αλλαγές, αποτελούν ισχυρές παρακαταθήκες για την διεκδίκηση και των υπολοίπων αιτημάτων που διαλαμβάνονται στα υπομνήματα που θέσαμε υπόψη των πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης.
  Πλήρης αποτίμηση των αλλαγών που επέρχονται και καθορισμός των περαιτέρω ενεργειών μας, θα ακολουθήσει με την δημοσίευση του τελικού κειμένου του νομοθετήματος.