Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (5-6 Φεβρουαρίου 2014)

Να γνωρίζουν απαξάπαντες ότι δεν είμαστε δεδομένοι κανενός!
  Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα με την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας οι διήμερες εργασίες του πρώτου, μετά το 23ο συνέδριο, Διοικητικού και Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, επισφραγίζοντας τη βούληση όλων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας για νέες στοχευμένες δράσεις, σε πρώτη φάση ως τις επικείμενες διπλές εκλογές του Μαΐου 2014, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν χωρίς να διασφαλίζεται ο Έλληνας αστυνομικός από κάθε πλευρά -υπηρεσιακή, συνδικαλιστική και προσωπική στο επικίνδυνο έργο που επιτελεί καθημερινά.Δυστυχώς, δίκαια και ώριμα αιτήματα παραπέμπονται στις καλένδες υπό την επίκληση της οικονομικής κρίσης, ενώ το «αγνώστου πατρός» σχέδιο νόμου που ήρθε ως δήθεν ανταπόκριση της κυβέρνησης στην απαίτηση της κοινωνίας για ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, με την προχειρότητα που συντάχθηκε, τις ασάφειες που περιέχει, τις σκόπιμες αποσιωπήσεις (προφανώς ειλημμένων αποφάσεων για τον Κώδικα Μεταθέσεων, το χρόνο εργασίας, την υπηρεσιακή εξέλιξη, την αξιολόγηση, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού μας κινήματος κλπ), και εν γένει με την προτεινόμενη «αναδιοργάνωση» των Υπηρεσιών, αντί να αμβλύνει τις αγωνίες όλων των αστυνομικών για το αύριο, ενσπείρει νέες ανησυχίες, υπονομεύοντας τη δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης, την επιζητούμενη εσωτερική ομαλότητα του αστυνομικού Σώματος, αλλά και τις σχέσεις κοινωνίας και αστυνομίας.

  Τούτων δοθέντων, για το συνδικαλιστικό μας κίνημα ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος, διαχωρίζοντας τη θέση μας από κάθε μέτρο ή νομοθέτημα που συνιστά οπισθοδρόμηση και όχι αφετηρία για μια αστυνομία του 21ου αιώνα, όπου θα κυριαρχούν τα στοιχεία του επαγγελματισμού, της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και προγραμμάτων, του αυτονόητου σεβασμού των μελών της, αλλά και του πολίτη τον οποίο καλείται να υπηρετεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματικής επάρκειας.

  Κατόπιν έντονου προβληματισμού και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις που αναπτύχθηκαν από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως δε των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και του εκπονητή της μελέτης –πρότασής μας για την αστυνομική μεταρρύθμιση κ. Γιώργου Παπακωνσταντή, ο οποίος και με την ιδιότητα του υπεύθυνου του Τομέα του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου για την «αναδιοργάνωση» -και επιδοκιμάστηκε πάραυτα από το Σώμα-, εκ μέρους της Ομοσπονδίας ζητήθηκε η απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στην αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών και η εμμονή μας στην ψήφιση άμεσα από τη Βουλή των Ελλήνων μόνο των ρυθμίσεων εκείνων που συμβάλλουν στην προστασία του Έλληνα αστυνομικού (π.χ. αστυνομικά φαρμακεία, διασφάλιση εκτός έδρας παρελθόντων ετών κλπ) και στην επίλυση τρεχόντων υπηρεσιακών λειτουργικών προβλημάτων.
  Το σοβαρό έργο της αστυνομικής μεταρρύθμισης, κατά πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας, πρέπει να δρομολογηθεί στο πλαίσιο διακομματικής επιτροπής, διευρυμένης με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, όπως είχε δεχθεί και αποφασίσει πολύ σωστά η προηγούμενη πολιτική και φυσική ηγεσία. Το ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε», επανέρχεται επιτακτικά και όσο αυτό δεν απαντάται, θα επιτρέπει στις εκάστοτε κυβερνήσεις να νομοθετούν μεν κατά το δοκούν, να απομακρύνονται ωστόσο από τις ανάγκες της κοινωνίας για μια σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία. Η εμπειρία των τελευταίων ετών, διδάσκει ότι με αποσπασματικά μέτρα εύκολα μπορείς να έχεις μια «φτηνή αστυνομία», το ερώτημα ωστόσο είναι πόσο ποιοτική και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας μπορεί να είναι αυτή, χωρίς να μετατρέπεται εντέχνως σε «σεκιούριτι» στη θέση των σεκιούριτι, απαξιούμενη και λοιδορούμενη από πολιτικούς και μη χώρους, συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές κλπ είτε ερχόμενη μονίμως αντιμέτωπη με τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων που μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζεται ότι η «αναδιοργάνωση» στοχεύει στην βελτίωση της αστυνόμευσης με τη δημιουργία π.χ. και Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, όταν αποσιωπάται η αποκομμένη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος και τα κοινά με τους συναδέλφους μας λιμενικούς προβλήματα ή η μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα και τις αστυνομικές εγκαταστάσεις σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.
  Στην παρούσα φάση επισημάνθηκε, επίσης, ότι συνιστά προσβολή για τον Έλληνα Αστυνομικό, αλλά και για την κοινωνία μας, η περαιτέρω φαλκίδευση του αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων αστυνομικών, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όταν προγραμματίζονται νέες προσλήψεις διαφόρων κατηγοριών ενστόλων, μετακινήσεις πολιτικών υπαλλήλων και πρώην δημοτικών αστυνομικών, ενώ παραμένει κλειστή η Σχολή Αστυφυλάκων τόσο για αυτούς που πέτυχαν στις περσινές εξετάσεις όσο και στους νέους μαθητές της Γ' Λυκείου που επιθυμούν να συμμετάσχουν και φέτος στις πανελλαδικές, συμπληρώνοντας έγκαιρα τα σχετικά μηχανογραφικά δελτία. Η ηγεσία οφείλει να διαφυλάξει την ενότητα που επιτεύχθηκε με την λεγόμενη ομογενοποίηση του αστυνομικού προσωπικού. Αντί να λειτουργεί διχαστικά για τον κλάδο, κλονίζοντας τις εσωτερικές σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη διοίκηση (υπό τη σκιά των συνδικαλιστικών διώξεων και της επιχειρούμενης ποδηγέτησης του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού μας), υποχρεούται να απαιτήσει από την κυβέρνηση την πλήρη αποδέσμευση της αστυνομίας από τις μεταγωγές κρατουμένων (γνωστές οι άθλιες συνθήκες στις νησιωτικές περιοχές) και τη φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων, στο πλαίσιο και της πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου περί Δικαστικής Αστυνομίας (προσλήψεις ειδικού επί τούτου προσωπικού κλπ).
  Κατά τις εργασίες, επίσης, από όλους τους εκπροσώπους των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για την συνεχιζόμενη τακτική του Αρχηγείου ήτοι να ακυρώνει τον Κώδικα Μεταθέσεων (μόνο 165 τακτικές μεταθέσεις φέτος), να μην επιλύει τοπικά προβλήματα (Κέντρο αλλοδαπών Κορίνθου, διμοιρίες υποστήριξης, παλιά υπομνήματα για τον Έβρο, πάρεργα, αξιοποίηση οχημάτων δήμων, ίδρυση λεσχών, ακατάλληλα οικήματα, παροπλισμένα οχήματα κ.λ.π.). Επιπρόσθετα, τονίσθηκε η προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί όσον αφορά την υποχρέωση πλέον της διοίκησης για την ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το Αρχηγείο, της οποίας θα λάβει ενυπογράφως γνώση όλο το αστυνομικό προσωπικό, καθώς και την δυνατότητα αξιοποίησης του συστήματος Pol για διαφάνεια και έλεγχο. Πρόκειται για άλλη μια συνδικαλιστική επιτυχία μας που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, όπως επίσης και η αναμενόμενη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουμε υποστεί με το τρίτο Μνημόνιο. Αναμένουμε δε από την κυβέρνηση να πράξει το χρέος της, ως μας οφείλει, χωρίς αιφνιδιασμούς και μεθοδεύσεις (σύνταξη νέου μισθολογίου, σε δόσεις η επιστροφή των περικοπών κλπ).
  Τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου τίμησαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο επικεφαλής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας κ.. Δημήτρης Τσουκαλάς, κ. Αλέξης Μητρόπουλος και κ. Τάσος Μαυρόπουλος αντίστοιχα, του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πέτρος Μούγιος, της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Γεώργιος Νίτσας, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Δημήτρης Γεωργατζής, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Νίκος Αθάνατος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Εξοχές ΕΛ.ΑΣ.» κ. Ιωάννης Κοκκώνης και ο Νομικός μας Σύμβουλος κ. Χάρης Μπουκουβάλας.
  Παρέστησαν επίσης, ο προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας πανοσιολογιότατος κ. Νεκτάριος Κιούλος ο οποίος ευλόγησε τη βασιλόπιτα, ο Γενικός Αστυν. Δ/ντης Αττικής κ. Ιωάννης Μιχαιρίνας, ο Διευθυντής Τροχαίας Αττικής κ. Παπαναγιώτου, οι συνεργάτες της Ομοσπονδίας καθηγητές κ. Χαλκιάς και κ. Φράγκος, ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ κ. Ηλίας Νικολακάκος, ο γραμματέας της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Νίκος Διαμαντής και άλλοι.
  Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε τις προσεχείς ημέρες, ανάλογα και με την έκβαση των ενημερωτικών συναντήσεών μας με τα πολιτικά κόμματα για το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης, να δώσουμε τις πρέπουσες απαντήσεις, με δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ενημερώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, τους εκπροσώπους τους βουλευτές, αυτοδιοικητικούς άρχοντες και άλλους παράγοντες για την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης, αντί των προωθούμενων αποσπασματικών αλλαγών, που κάθε άλλο παρά το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη υπηρετούν.
Να γνωρίζουν απαξάπαντες ότι δεν είμαστε δεδομένοι κανενός!
  Καθολική απαίτηση της Ομοσπονδίας και των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών της η θωράκιση των συναδέλφων μας και η διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς