Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Μικρή ανάσα και μεγάλα κενά (ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ)

Μικρή ανακούφιση αποτελεί για τους αστυνομικούς υπαλλήλους των Κυκλάδων η ανάληψη της αρμοδιότητας της φύλαξης των διεθνών αεροδρομίων από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), τη στιγμή μάλιστα, που συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των αστυνομικών που επανδρώνουν τα αστυνομικά τμήματα στο νομό.
  Η διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων απέστειλε έγγραφη επιστολή προς την Ομοσπονδία των αστυνομικών υπαλλήλων πανελλαδικά, προκειμένου να διατυπώσει την ανακούφισή της για την ικανοποίηση του πολύχρονου αιτήματός της, αλλά παράλληλα, να ζητήσει την πραγματοποίηση των άμεσων ενεργειών της, προκειμένου να καθοριστεί σύντομα η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα περάσει η αρμοδιότητα στην ΥΠΑ.
  Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλη Κεφάλα, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως τα αστυνομικά τμήματα του νομού είναι σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένα. 
 Ο κ. Κεφάλας, εξήγησε αρχικά ότι μέχρι σήμερα τη φύλαξη των αεροδρομίων και τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων ελέγχων είχε αναλάβει η
Ελληνική Αστυνομία, γεγονός που είχε αποτέλεσμα τη δέσμευση σημαντικού αριθμού υπαλλήλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, εστιαζόταν κυρίως τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους έρχεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών στο νησί και άρα, αυξάνονται τα περιστατικά που χρήζουν αντιμετώπισης. 
  Πλέον μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που υπήρξαν από τις Ενώσεις των Αστυνομικών Υπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα η αρμοδιότητα περνά στα “χέρια” της ΥΠΑ, εξέλιξη που χαρίζει μία μικρή ανάσα στην υπηρεσία. Εκκρεμεί η ακριβής ημερομηνία Το ζητούμενο ωστόσο μέχρι σήμερα, όπως κατέστησε σαφές ο Βαγγέλης Κεφάλας, αφορά στο ότι ναι μεν αποφορτίζεται η Ελληνική Αστυνομία από την εν λόγω υποχρέωση, αλλά ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία, ώστε να γνωρίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι πώς θα καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες ενόψει της τουριστικής περιόδου στα νησιά.
  Για τον ανωτέρω λόγο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων απέστειλε γραπτώς το αίτημά της προς την Ομοσπονδία, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής: “Κύριε Πρόεδρε, με την ανωτέρω σχετική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ικανοποιείται ένα πάγιο - διαχρονικό αίτημα των Σωματείων μας, με την αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από τον έλεγχο ασφαλείας αερομεταφορών, προς όφελος της κοινωνίας και ως τέτοια την επικροτούμε. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια των Κυκλάδων, που λειτουργούν δύο διεθνή αεροδρόμια (Μύκονο -Σαντορίνη), με τεράστια τουριστική κίνηση, ειδικότερα τους θερινούς μήνες, η αστυνομική δύναμη που χρησιμοποιείται για την ασφάλεια αυτών είναι μεγάλη, εις βάρος της υπόλοιπης αστυνόμευσης. Επειδή το ζήτημα κρίνεται ως μείζονος σημασίας τόσο για την περιοχή μας όσο και για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν Διεθνή αεροδρόμια και αναφέρονται στην Απόφαση (16 συνολικά, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο κ.α), παρακαλούμε όπως προβείτε ως Ομοσπονδία στις απαραίτητες ενέργειες προς τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να καθοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η ακριβής ημερομηνία ανάληψης παροχής των υπηρεσιών ασφάλειας από την Υ.Π.Α όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 της Απόφασης”. 
  Παράλληλα, μετά από τα προαναφερθέντα, ο κ. Κεφάλας, μίλησε στην εφημερίδα και για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νομό των Κυκλάδων σήμερα, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 35%. “Εκτός από το ζήτημα της αύξησης του όγκου δουλειάς κυρίως τους τουριστικούς μήνες για το νησιώτικο χώρο, έχουμε τεράστια έλλειψη δυνάμεων” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, λέγοντας ότι, “έως 31 Ιανουαρίου πρόκειται να γνωστοποιηθούν οι θέσεις των ανθρώπων που θα πάρουν μεταθέσεις σε όλη την Ελλάδα και κατά συνέπεια και στις Κυκλάδες” ο αριθμός των οποίων ωστόσο, και φέτος, αναμένεται να είναι μικρός. “Τα τελευταία χρόνια απορροφούσαμε ένα ποσοστό μικρό” που όπως εξήγησε ακολούθως, αυτό, μεταφράζεται σε τέσσερα με έξι άτομα. “Ναι μεν είναι θετικό γεγονός, αλλά στις Κυκλάδες οι απώλειες είναι μεγάλες λόγω συνταξιοδότησης πολλών συναδέλφων και ήδη μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αιτήσεις για 13 με 14 άτομα τα οποία θα φύγουν”, τόνισε κατηγορηματικά.
  Επιπρόσθετα, αναφορικά με τα νησιά στα οποία αντανακλάται εντονότερα το πρόβλημα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το ποσοστό των ελλείψεων “αγγίζει” το 50 – 60%, το οποίο παρατηρείται κυρίως στα νησιά Ίος, Μήλος και Κέα. 
 Την τρέχουσα χρονιά βέβαια, ο κ. Κεφάλας εξέφρασε τον προβληματισμό του όσον αφορά και στα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης καθώς επίσης και στο νησί της Σύρου.
 “Καταπάτηση δικαιωμάτων” Ως εκ τούτου, άμεσες είναι και οι αρνητικές συνέπειες για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αναγκάζονται να καλύπτουν τα κενά αυξάνοντας τις ώρες που εργάζονται. “Το προσωπικό καταπονείται και δεν απολαμβάνει όσα προβλέπονται από το νόμο, όπως τα ρεπό και τις άδειές του” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφάλας, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα, ότι στα προαναφερθέντα έρχεται να προστεθεί και η μείωση του μισθού που έχουν υποστεί όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. “Τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται κατάφωρα” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας εν κατακλείδι, πως η κάλυψη των αναγκών ιδιαίτερα στο νησιώτικο χώρο είναι δυσκολότερη, αφού απαιτείται η πραγματοποίηση μετακινήσεων σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται μάλιστα εκτάκτως, η ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων σε ορισμένα νησιά εξαιτίας σημαντικών περιστατικών.
 Συντάκτης: Άννα-Τερέζα ΔΑΛΜΥΡΑ
Συντάκτης

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ   
Συντάκτης: Άννα - Τερέζα Δαλμυρά
Συντάκτης: Άννα - Τερέζα Δαλμυρά