Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΟ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 28/29-08-2013 ΕΝΣΤΟΛΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟ – ΘΡΑΚΗ

Η Ομοσπονδία μας εξαντλώντας όλα τα περιθώρια ανοχής και υπομονής, και αφουγκραζόμενη τόσο τις αγωνίες των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας σε όλη τη χώρα, όσο και των συμπολιτών μας που προσβλέπουν και στηρίζουν τους αγώνες μας για μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη και δημοκρατική, «οπλισμένη» με τις αποφάσεις των εργασιών του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου (28 και 29 Αυγούστου 2013), ανοίγει τον κύκλο των ένστολων κινητοποιήσεων σε μια ύστατη προσπάθεια άσκησης περαιτέρω πίεσης σε αυτούς που όφειλαν να δώσουν «χθες» λύσεις στα υπερώριμα αιτήματά μας.

  Ως γνωστόν, στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο (10-11 Ιουλίου 2013), αναπτύχθηκαν παρουσία της Ηγεσίας όλα τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς να υπάρξει πρόοδος ακόμα και για αυτά που δεν έχουν οικονομικό κόστος (επικινδυνότητα εργασίας, ανακοίνωση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, λέσχες εστίασης, απογραφή στην κατηγορία ΤΕ, συμμετοχή σε υπηρεσιακές επιτροπές, Διοίκηση ΤΕΑΠΑΣΑ κλπ). Αντιθέτως, δρομολογούνται αποφάσεις που οδηγούν στην υπηρεσιακή οπισθοδρόμηση (κατάργηση Δημοτικής Αστυνομίας, κατάργηση κενών οργανικών θέσεων κλπ) αλλά και στην υπονόμευση του συνδικαλιστικού μας κινήματος (κλιμάκωση των πειθαρχικών διώξεων, γνωμοδότηση με στόχο την απαγόρευση των ένστολων κινητοποιήσεών μας, μη συμμετοχή σε επιτροπές κλπ).
  Και όλα αυτά, τη στιγμή που: γκρεμίζεται το κοινωνικό κράτος, συρρικνώνεται ο τομέας της δημόσιας υγείας και παιδείας, αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία, πλήττοντας αναπόφευκτα και την ευρύτερη αστυνομική οικογένειά μας, αφού τα προς το ζην περιορίζονται διαρκώς και επικινδύνως για όλους.
  Την ίδια ώρα, παρά τις όποιες δημόσιες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού (διάγγελμα της 17ης Ιουλίου 2013 ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών) εξακολουθούν να ισχύουν οι ψηφισθέντες νόμοι για περαιτέρω περικοπές (κατά 88,2 εκατ. € σε όσους υπηρετούν και κατά 161,8 εκατ. € στους συνταξιούχους).
  Οι δυναμικές μας κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα έδωσαν το ξεκάθαρο μήνυμα της καθολικής μας αντίδρασης σε ό,τι αρνητικό δρομολογείται για εμάς και ως τέτοιο μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρέπει και πάλι να ακολουθήσουμε το δοκιμασμένο δρόμο του αγώνα.
  Στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε πλέον όλοι, καλούμαστε να απαιτήσουμε από τους κυβερνώντες, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματά μας. Ως Ομοσπονδία έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε τους θεσμούς αλλά απαιτούμε σεβασμό από όλους. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας από κοινού με τις άλλες Ομοσπονδίες (ΠΟΑΞΙΑ, ΠΕΑΛΣ, ΕΑΠΣ, ΠΟΕΥΠΣ και ΠΟΕΠΛΣ). Αναφαίρετο δικαίωμά μας είναι να προχωρήσουμε και σε όποιες άλλες συναντήσεις κριθεί απαραίτητο, καταγγέλλοντας την απαξιωτική στάση με την οποία αντιμετωπίζονται τα αιτήματά μας και την ανασφάλεια στην οποία οδηγείται καθημερινά το ένστολο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας.
  Κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου, παρά την καθολική επιβεβαίωση της αναγκαιότητας για κλιμάκωση της δυναμικής μας δράσης, εκφράστηκε από ορισμένους έντονος προβληματισμός αν είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε με επιτυχία τις όποιες αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ιδίως αυτήν την περίοδο της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα, με αφορμή και δικά του λάθη ή παραλείψεις. Κοινή κατάληξη αυτού του προβληματισμού ωστόσο ήταν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ότι είναι στο χέρι μας να πείσουμε τον αδρανοποιημένο συνάδελφο να ενταχθεί στον αγώνα μας, υπενθυμίζοντάς του πώς σκέπτονται οι κυβερνώντες όταν αναφέρονται δημοσίως στην όποια συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις τους.
  Εξάλλου, απάθεια δεν δικαιολογείται για κανέναν καθώς τα προβλήματα οξύνονται διαρκώς, όχι με ευθύνη των συνδικαλιστών, αλλά εξαιτίας των συνεχιζόμενων οικονομικών περικοπών, της αδυναμίας της διοίκησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και της απροθυμίας της κυβέρνησης να αποδεχθεί προτεινόμενες από μας λύσεις (αναδιάρθρωση, αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων, κρίσεις προαγωγές, περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων διμοιριών, αποσυμφόρηση κρατητηρίων, μη μετατροπή αστυνομικών σχολών σε κέντρα κράτησης κλπ).
  Στο Γενικό Συμβούλιο προσήλθε εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. Κων/νος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο οποίος είπε ότι θα μεταφέρει τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην Ηγεσία του Σώματος και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν. Ειδικότερα, για τις προβλεπόμενες νέες περικοπές είπε ότι από το Αρχηγείο, με εντολή του κ. Υπουργού, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ο νέος προϋπολογισμός έτους 2014, χωρίς τις περικοπές των 88 εκ. ευρώ, ενώ για το νέο μισθολόγιο αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποιες εκτιμήσεις από υπηρεσιακή επιτροπή. Επίσης, ότι για τα νυχτερινά και τα πενθήμερα προβλέπει ότι θα υπάρξουν ανοίγματα προς το τέλος του χρόνου 5 έως 7 και 9 έως 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τονίζοντας ότι οι Διοικητές οφείλουν στοιχειωδώς να κάνουν πρόβλεψη για όλο το χρόνο με βάση τα διαθέσιμα ποσά ώστε να καλύπτουν τις υπηρεσιακές ανάγκες. Για τα οδοιπορικά, ειδικότερα που καταβάλλονται στους αποσπασμένους συναδέλφους στον Έβρο διαβεβαίωσε ότι η εκροή (Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνόρων) γίνεται σε δόσεις χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειάς τους, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για ενίσχυση με συναδέλφους και της ΥΔΕ ώστε να ελέγχονται ταχύτερα τα λοιπά υπομνήματα.
  Για το ΤΕΑΠΑΣΑ είπε ότι είναι θέμα χρόνου ο ορισμός της νέας διοίκησης, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την αναλογιστική μελέτη για τα σενάρια υπολογισμού του εφάπαξ, που προβλέπουν μείωση των παροχών, αύξηση των εισφορών και καθιέρωση τριακονταετίας και στα δυο Ταμεία (πρώην Ε.Χ. – Α.Π.).
Σε ό,τι αφορά τον πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων (το 2008 δαπανήθηκαν 24.000.000 ευρώ για επισκευές, το 2012 10.000.000 ευρώ και ήδη το 2013 6,8 εκατ. ευρώ με εγγεγραμμένες πιστώσεις 7.000.000 ευρώ) έγινε ενημέρωση για σειρά προμηθειών που είναι σε εξέλιξη και αφορούν περίπου 500 οχήματα και 217 δίκυκλα.
Για το μείζον ζήτημα των δανείων και τους πλειστηριασμούς απάντησε ότι επιτροπή μελετά την υποβολή αιτήματος προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης ρύθμισης οι νέοι δανειολήπτες, ενώ ζήτησε «οικονομία δυνάμεως» αναφορικά με τα αιτήματα για τη λειτουργία λεσχών σε διάφορες περιοχές, σημειώνοντας ότι δικαιούνται σε αυτές σίτιση και τα παιδιά-φοιτητές αστυνομικών οικογενειών.
  Απαντώντας σε ερώτημα τι θα γίνει με τις οικονομικές απώλειες του Ιδρύματος Εξοχές εξαιτίας του κουρέματος, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αλλάξει η νομική του μορφή προς αποφυγήν παρόμοιων δυσμενών εξελίξεων.
  Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Χαράλαμπος ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ προειδοποίησε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις περί διαθεσιμότητας και αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων είναι κακά νέα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ενημέρωσε επίσης ότι εκκρεμοδικούν οι υποθέσεις για το ειδικής απασχόλησης και τα 176 ευρώ.
  Σταθμίζοντας τις προτάσεις και τον προβληματισμό των συμμετεχόντων η Ομοσπονδία αποφάσισε να εξαγγείλει ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων, αρχίζοντας με την κοινή ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αστυνομικών, των Λιμενικών και των Πυροσβεστών στην Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου 2013 και συνεχίζοντας με πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, ανάλογα με τις εξελίξεις.
  Βαρύνουσας σημασίας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν: α) στις 17/18 Σεπτεμβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη για τη δίωξη της Προέδρου της ΕΑΥ Ροδόπης και μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με αφορμή τον έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα που δόθηκε πέρυσι για να μην μετατραπούν οι Αστυνομικές Σχολές σε φυλακές, και β) περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κόρινθο και στη Θράκη με κύριο αίτημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.