Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Νίκου Συρμαλένιου, για την Υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων Κυκλάδων



Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Η αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων ενισχύθηκε με 6 αστυνομικούς.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας, απαντώντας στην Αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, με θέμα την «Υποστελέχωση Αστυνομικών Τμημάτων Κυκλάδων» (αρ.πρωτ.670/3.10.12), προσπαθεί να μας πείσει ότι «βασικός στόχος υψηλής προτεραιότητας είναι η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας της ελληνικής περιφέρειας». Προσπαθεί όμως να ωραιοποιήσει τα πράγματα και υποτιμά την νοημοσύνη μας αν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό με 6 επιπλέον αστυνομικούς ή με εποχιακούς δόκιμους αστυφύλακες, οι οποίοι όπως πολύ καλά οφείλει να γνωρίζει ο υπουργός, δεν ασκούν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα καθώς και ο ρόλος τους είναι καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα.   
           
Μετά το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. και τη διαρκή αποψίλωση και συρρίκνωση των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών, είναι φανερή η εγκατάλειψη αλλά και η υποβάθμιση και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας σε μια περιφέρεια ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτητική λόγω της γεωγραφικής της -και όχι μόνο- ιδιομορφίας, όπως είναι αυτή των Κυκλάδων.
Κατακερματισμένη σε 24 νησιά, με τεράστιες δυσκολίες μετακίνησης, με πλήθος παραθεριστικών κατοικιών, τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, και με συνακόλουθα στατιστικά αυξημένη παραβατικότητα, ο νομός Κυκλάδων απαιτεί τη μέγιστη δυνατή στελέχωση.  Αντ΄αυτού, στα 11 λειτουργούντα αστυνομικά τμήματα και τους 14 αστυνομικούς σταθμούς, παρουσιάζονται ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό της τάξης του 30%, κι αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών ΥπαλλήλωνΚυκλάδων, η οργανική δύναμη υπολογίστηκε με γνώμονα τον πληθυσμό και τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας της δεκαετίας του ΄80, δεδομένα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
Δυστυχώς,  όπως ανέφερε και η επιστολή της ΈνωσηςΑστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, «για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άποψη περί κράτους των Αθηνών και καταργούνται στην πράξη οι εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης για στήριξη του τουρισμού που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας». (Αλήθεια, τι έχει να πει η κ. Κεφαλογιάννη για όλα αυτά;)
Η πραγματική ασφάλεια και η προστασία του πολίτη, η οποία αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή και την ανάπτυξη στα νησιά μας, και την οποία, όπως θέλει να πιστεύει η κυβέρνηση, εκπροσωπεί το Υπουργείο του κ.Δένδια, θα έπρεπε να είναι από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτείας και να επενδύονται πόροι και ενέργεια στην πραγματική αποστολή της αστυνομίας που είναι η πάταξη του εγκλήματος εκεί όπου παράγεται, γιατί αλλιώς το κενό που αφήνει συνειδητά ή ασυνείδητα θα καλύπτεται κάθε φορά από εξωθεσμικούς παράγοντες κόντρα στο σύνταγμα και στους νόμους.