Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε εκ νέου χθες 10/10/2012 με τον Πρόεδρο του Μ.Τ.Σ. Αντιστράτηγο ε.α. κ. Χαράλαμπο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις που δρομολογούνται εν αγνοία των εκπροσώπων των μετόχων του Ταμείου που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία,
μεταφέροντάς του παράλληλα ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης της μεγάλης αναστάτωσης και της δικαιολογημένης αγανάκτησης που προκαλεί στους μερισματούχους η νέα περικοπή κατά 25 % του μερίσματος.
  Εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός μας για την βιωσιμότητα του Ταμείου, που επιτείνεται από την χρόνια αναβλητικότητα θεσμοθέτησης μιας σειράς παρεμβάσεων και μέτρων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ταμειακής ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα το ταμείο αλλά και την μελλοντική του βιωσιμότητα, καθώς μέχρι σήμερα τα μόνα ορατά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η προ έτους περικοπή κατά 25 % που έγινε σε οριζόντια βάση παράλληλα με την αύξηση της πάγιας μηνιαίας κράτησης που καταβάλλουν οι μέτοχοι από 4 % σε 5 %, η μετάθεση της καταβολής του μερίσματος στο τέλος του τριμήνου και η «διορθωτική» παρέμβαση στον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας στα παιδιά των μετόχων και μερισματούχων του Ταμείου.
  Πέραν των ανωτέρω «παρεμβάσεων» οι μέτοχοι και μερισματούχοι διαπιστώνουν ότι δυστυχώς καμία άλλη λύση δεν έχει δοθεί παρά την αναγνωρισμένη εδώ και καιρό προβληματική οικονομική κατάσταση του Ταμείου και τις κατά καιρούς προτάσεις με σημαντικότερες, την νομοθετική ρύθμιση του διακανονισμού των χρεών του Ταμείου στο Υπουργείο Οικονομικών και την ίδρυση του ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωνόταν οι εισφορές των μετόχων και μερισματούχων του ΒΟΕΑ, προκειμένου να ήτο εφικτή η σταδιακή καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.
  Δηλώθηκε ρητά η κάθετη αντίθεσή μας στην φημολογούμενη χωρίς όρους και προϋποθέσεις μετατροπή του Ταμείου ως Επικουρικού καθώς και η ανάγκη αναλογικής εκπροσώπησης τόσο της Υπηρεσιακής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του Συνδικαλιστικού Κινήματος στην διοίκηση του Ταμείου αλλά και στην συγκροτηθείσα Ομάδα εργασίας για την βιωσιμότητα του Ταμείου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  Εκ μέρους του Προέδρου του Ταμείου μας δηλώθηκαν :
- η ρητή διαβεβαίωση ότι για την Διοίκηση του Ταμείου δεν υπάρχει κανένα θέμα, συζήτηση ή πρόταση για μετατροπή του σε Επικουρικό, ενώ για το θέμα της εκπροσώπησης παρέπεμψε στην προ έτους και πλέον απόφαση του Ταμείου με την οποία ζητείται η νομοθετική παρέμβαση από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για να εκπροσωπηθούν οι μέτοχοι που προέρχονται από την ΕΛ.ΑΣ. με έναν ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
  • -ότι αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της ταμειακής ρευστότητας του Ταμείου η απόφαση για την νέα περικοπή του μερίσματος και η υλοποίησή της απαιτεί την έκδοση Υπουργικής απόφασης
  • -ότι διακανονίστηκε το χρέος του Ταμείου προς το Υπουργείο Οικονομικών και η έναρξη της τμηματικής καταβολής των χρεών θα ξεκινήσει τέλος του 2013.
  • -ότι ήδη διαχειρίζονται ξεχωριστά οι εισφορές παρά την μη ολοκλήρωση της νομοθέτησης ρύθμισης μέχρι σήμερα, του ειδικού λογαριασμού για το ΒΟΕΑ.
  Για την Ομοσπονδία μας παραμένει ο έντονος προβληματισμός καθώς η ακολουθούμενη πρακτική της μείωσης των μερισμάτων κατά 50% σε μια διετία, ποσοστού μοναδικού σε συνταξιούχους και ενέργεια που διαμορφώνει μηνιαίο μέρισμα χαμηλότερο από κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων στην Χώρα μας, καθώς και η διαφαινόμενη μείωση στο τελικό ποσό των χορηγουμένων Β.Ο.Ε.Α., οι δικαιούχοι του οποίου συνωστίζονται στην αναμονή από τον Δεκέμβριο του 2008, λόγω της μείωσης του μεριδίου, πλήττουν άμεσα και καίρια το εισόδημα των μερισματούχων και τους οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό και στην εξαθλίωση.
  Για τους λόγους αυτούς η Ομοσπονδία θα εξετάσει το αμέσως προσεχές διάστημα από μηδενική βάση την θέση και την στάση της απέναντι σε αυτό το Ταμείο.
Τέρμα πια στην αδικία και την κοροϊδία!